Physical Review Letters (во прев. „Списи на Физичката ревија“) — едно од најпрестижните стручни часописи во областа на физиката во светот. Специјалност на часописот се кратките написи наречени „списи“ (letters), со должина од највеќе четири страници. Уште од самиот почеток во 1958, негов издавач е Американското физичко друштво, како изданок од нивното часопис „Physical Review“.

Physical Review Letters  
Скратен наслов (ISO)Phys. Rev. Lett., PRL
ДисциплинаФизика
Јазиканглиски
УредникГордон В. Ф. Дрејк
Издавање
Издавач
Историја1958–
Фактор на влијание7.180 (2008)
Заведување
ISSN0031-9007 (печатено)
1079-7114 (семрежно)
CODENPRLTAO
Врски

Во 2008 г. часописот ја прославил својата 50-годишнина.

Поврзано уреди

Белешки уреди

Надворешни врски уреди