Битка кај Каниграц

Битка кај Каниграц (или Садова) — одлучувачка битка во Австро-пруската војна во која Кралството Прусија го поразила Австриското Царство. Се одржала на 3 јули 1866 година, во близина на чешките градови Каниграц, (сега Храдец Кралове, Чешка) и Садова.

Битка кај Каниграц
Дел од Австро-пруската војна

Битка кај Каниграц
Датум 3 јули 1866
Место Храдец Кралове, Австрија
Исход Пруска победа
Завојувани страни
Прусија Австрија
Саксонија Саксонија
Команданти и водачи
Хелмут фон Молтке
Фридрих Карл
Фридрих III
Карл Битенфелд
Лудвиг фон Бенедек
Саксонија Алберт од Саксонија
Сила
220.984 238.000
Жртви и загуби
1.935 убиени
6.959 повредени
278 исчезнати
5.793 убиени
8.514повредени
7.836 исчезнати
22.170 заробени