Компот е безалкохолен пијалак со поглеми парчиња овошје во шеќерен сируп.[1] Сирупот е безалкохолен бистар сок добиен со варење на овошјето во голем волумен на вода. Овошје за копот може да бидат: јагоди, кајсии, праски, јаболки, цариградски грозд, вишни и друго.

Компот
Компот
Дел од оброкотпијалак
РегионИсточна Европа, Средна Европа, Северна Европа и Јужна Европа
Главни состојкиовошје

Компотот е дел од кулинарските култури на земјите од Средна, Источна и Јужна Европа, како што се: Ерменија, Азарбејџан, Белорусија, Чешка, Украина, Русија, Полска, Бугарија, Босна и Херцеговина, Литванија, Латвија, Словенија, Хрватска, Македонија, Србија, Словачка и Романија. Компотот е широко користен начин за зачувување на овошјето во зимската сезона во земјите од Југоисточна Европа.

Потрошувачката на компотот е во пад од 1980 година.Во многуте земји компотот е заменет со овошните сокови, безалкохолните пијалаци и минералната вода.[2]

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. Kompot. Coolinarika.com.
  2. Viviane Bourdon, Savoureuse Pologne, 160 recettes culinaires et leur histoire, Paris, La Librairie polonaise, les éditions Noir sur Blanc, 2006.