Компас[1], магнетен компас, морнарски компас или бусола[2] е навигациски инструмент за пронаоѓање на правецот споредено со Земјиниот магнетен пол. Се состои од магнетизирана стрелка која се врти според правецот на Земјиното магнетно поле. Лицето на компасот обично ги покажува страните на светот — север, југ, исток и запад.

Мал џебен компас

Компасот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Компасот се јавува како тема во бројни дела од областа на уметноста и популарната култура, како:

Наводи

уреди
  1. „компас“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „бусола“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 73.
  4. Horhe Luis Borhes, Маštarije. Beograd: Paidea, 2006, стр. 85-94.
  5. „Објавена книга со драми на Сашо Огненовски“, Дневник, година XXI, број 6289, вторник, 14 февруари 2017, стр. 17.