Коле Манев (Бапчор, Костурско, Егејска Македонија, 1941) — познат македонски сликар и филмски работник од областа на документаристиката.[1]

Животопис уреди

Манев е роден во 1941 година во Бапчор, Егејска Македонија. Училиште за применета уметност завршил во Скопје. Во 1960 година завршил прв степен на Ликовната академија во Белград, а потоа заминал на студиски престој во Париз. Оттаму заминал за Прага, каде што посетувал предавања за анимиран филм. Манев своите дела до денес ги изложил на повеќе самостојни и групни изложби во Македонија, во Франција, како и во земјите од Балканот. Добитник е на голем број меѓународни награди и признанија за филм и за сликарство.

Наводи уреди

  1. Бошковска, Надица (2000). Библиографија на македонската ликовна уметност. НУБ „Климент Охридски“.

Надворешни врски уреди