Кернен е општина во округот Ремс-Мур, во Баден-Виртемберг, Германија . Се наоѓа во долината Ремс, 4   км јужно од Вајблинген, и 11   км источно од Штутгарт .

Градот ,,Stetten im Remstal" припаѓа на општината. Сеттен е познат по своето вино, особено Штетнер Ризлинг Пулвермахер и Штетнер Бротвасер. Бротвасер лежи под урнатините на замокот Y-Burg и е во сопственост на Хофкамер, државниот вински подрум. Се вели дека кон крајот на 17 век една од аристократските дами од Војводството Виртемберг ќе го натопи нејзиниот леб во бротвазарот (вода за леб), што таа би се наполнила со вино наместо вода, и така името се залепило. Секогаш барем од квалитетот на Кабинетот, виното е едно од најдобрите специјалитети во Штутгарт. Y-Burg датира од 14 век и неговите урнатини се популарна локална дестинација за пешаци.