Карл Едуард Херман Боезе (роден на 26 август 1887 година во Берлин, починал на 6 јули 1958 година во Берлин-Шарлотенбург) бил германски филмски режисер, сценарист и продуцент.

ЖивотописУреди

Карл Боезе, син на трговец со чаши и порцелан, студирал по дипломирањето на универзитетите во Берлин и Лајпциг театарски студии, историја на уметност и филозофија. Потоа работел како уредник и на крајот и како драматург во градскиот театар во Лајпциг. За време на Првата светска војна во 1916 година тој бил многу тешко ранет како војник. Како посленица на оваа рана останал вечно парализиран со едната рака. Потоа работел како новинар и филмски критичар и бил драматург и сценарист на малата берлинска компанија Деуко. Како режисер во разни продуцентски компании, придонел за брзиот раст на филмскиот пазар.

Надворешни врскиУреди