Каменолом — вид на површински коп каде се ископуваат камења или минерал.[1] Најчесто каменоломите се експлоатираат за добивање на градежни материјали, како градежен камен, ситни пополнувачи, песок и чакал. Во близината на овие копови често се прават и погони за изработка на бетон и асфалт, поради нивните големи потреби од овие суровини.

Каменолом за „портландски камен“ на островот Портланд, Англија
Ископување на мермер во рудникот Сивец во Прилепско
Напуштен каменолом за варовник
Јагленокоп во Британска Колумбија, Канада

Видови камен

уреди

Од каменоломите се ископуваат разни видови камен, меѓу кои се:

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. каменолом“ - Дигитален речник на македонскиот јазик

Надворешни врски

уреди