Каолинитглинест минерал од групата на водородни алуминосиликати. Содржи 39,5 % Al
2
O
3
(алуминиум оксид), 46,5 % SiO
2
(силициум диоксид) и 14 % H
2
O (вода). Познат е и под името кинеска глина. Големи количества на каолинит се наоѓаат во: Бразил, Кина, Франција, Германија, Англија, Индија, Австралија и Јапонија. Се користи во керамика, козметика, производство на хартија и како додаток на храна. Тој е составен дел на многу видови глина.[1][2]

Каолинит

Наводи

уреди
  1. Lide, David R., уред. (2006). CRC Handbook of Chemistry and Physics (87. изд.). Boca Raton, FL: CRC Press. ISBN 0-8493-0487-3.
  2. Deer WA, Howie RA, Zussman J (1992). An Introduction to the Rock-forming Minerals (2. изд.). Harlow: Longman. ISBN 9780470218099.

Надворешни врски

уреди