Кали-југа (деванагари: कलियुग, „доба на Кали“, „доба на пороци“), е една од четирите етапи од развојот низ кој минува светот како дел од циклусот на југите, според описите во индиските текстови. Останатите се: Сатја-југа, Трета-југа и Двапара-југа. Според Сурја Сиданта, астрономската студија која е основа на хинду и будистичкиот календар, Кали Југа започнува на полноќ (00:00) на 18 февруари 3102 п.н.е.[1] според јулијанскиот календар или на 23 јануари 3102 п.н.е. според грегоријанскиот календар. Кали-југата традиционално се смета дека трае 432.000 години.

Дел од статиите
Хиндуизам
Историја  · Божества
Секти  · Митологија
Верувања
Реинкарнација  · Мокша
Карма  · Самсара  · Маја
Нирвана  · Дарма
Јога  · Ајурведа
Југа  · Вегетаријанство
Бакти  · Арта
Текстови
Упанишади  · Веди
Багават гита
Рамајана  · Махабхарата
Пурана  · Аранјака
Сродни статии
Хиндуизам по земји
Водачи  · Мандир  ·
Касти  · Мантра
Речник  · Празници
Мурти

Наводи

уреди
  1. The Indus Script and the Rg-Veda, Page 16, By Egbert Richter-Ushanas, ISBN 81-208-1405-3

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди