Западноиталски јазици

(Пренасочено од Итало-западни јазици)

Западноиталски јазици (нарчени и „итало-западни“) — најголема подгрупа на романските јазик. Оваа група се состои од две подгрупи: итало-далматски јазици и западноромански јазици.

 1. Пиринејски мозарапски јазици со: арагонски јазик и мозарапски јазик
 2. Галоиберски јазици:
  1. Галоромански јазици:
   1. Окситанско-романски јазици заедно со каталонски јазик и со окситански јазик.
   2. Галоиталски јазици заедно со пиемонтски јазик, лигурски јазик, западен ломбардски јазик, источен ломбардски јазик, емилијанскоромањолски јазик и венециски јазик.
   3. Реторомански јазик заедно со реторомански јазик и фурлански јазик.
   4. Оилски јазик (вклучувајќи го и француски јазик) и останати помали јазици од Франција.
  2. Ибероромански јазик:
   1. Западноиберски јазици: шпански јазик, португалски јазик, галисиски јазик, ладино, леонски јазик итн.
   2. Источни иберски јазици : каталонски јазик

Поврзано уреди