Емилијанскоромањолски јазик

галоиталски јазик

Емилијанскоромањолски јазик/ци (изворно: emiliàn-rumagnòl) — јазик во Италија од галоиталската група штп се говори во регионот Емилија-Ромања и делови од регионите Ломбардија и Марке, како и делумно во Сан Марино.

Емилијанскоромањолски
Застапен воИталија, Сан Марино
ПодрачјеЕмилија-Ромања, Ломбардија, Марке
Говорнициво семејството, во Емилија-Ромања (4,4 имлиони):[1]
Јазично семејство
Дијалекти
Јазични кодови
ISO 639-3или:
egl — емилијански
rgn — ромањолски

Јазикот има два подјазика, кои некогаш се сметаат за посебни јазици, а некогаш за дијалекта:

Карта уреди

 
Подрачјата кајшто се говорат емилијанскоромањолските јазици

Поврзано уреди

Наводи уреди