Истриотски јазик

Истриотски јазикромански јазик кој се зборува во Хрватска, поточно на полуостровот Истра.

Истриотски
bumbaro, vallese, rovignese, sissanese, fasanese, gallesanese
Зборуван во: Истра
Вкупно говорници:
Јазично семејство: индоевропски
 италски
  романски
   итало-западни
    итало-далматински
     Истриотски
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: roa
ISO 639-3: ist

Говорниците на овој јазик не го нарекуваат јазикот истриотски, туку го нарекуваат со шест посебни називи, обично според градот каде се зборува јазикот. Денес има околу 1.000 говорници.