Валиски или увеански јазик (валиски: Fakaʻuvea) е полинезиски јазик кој се зборува на островот Увеа (Валис) во Валис и Футуна. Јазикот е познат како источноувеански јазик за да се разликува од западноувеанскиот јазик. Јазикот е најмногу сроден со ренелскиот јазик.[1]

Валиски јазик
Fakaʻuvea
Застапен воВалис и Футуна
Говорници29,800  (2000)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3wls
Валиски јазик спаѓа во групата Праполинезиски јазици односно во подгрупата Јадрени полинезиски јазици. Но, поради големото влијание на Тонганскиот јазик, некогаш се класифицира како Тонгански јазик

Азбука

уреди

Петте самогласки се: a, e, i, o, u, и сите овие имаат долга фома: ā, ē, ī, ō, ū.

Согласките се: f, g (се изговара /ŋ/), h, k, l, m, n, s (ретко, најчесто во странски зборови), t, v, '.

Зборовен фонд

уреди
Фонемска споредба
фонема праполинезиски тонгански самноански валиски македонски
/ŋ/ *taŋata tangata tagata tagata лице
/s/ *sina hina sina hina сива
/ti/ *tiale siale tiale tiale гарденија
/k/ *waka vaka vaʻa vaka кану
/f/ *fafine fefine fafine fafine жена
/ʔ/ *matuqa motuʻa matua matua родител
/r/ *rua ua lua lua два
/l/ *tolu tolu tolu tolu три

Наводи

уреди
  1. Валиски јазик на Етнолог

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди