Иса Челебија


Иса Челебија (околу 13801406) бил син на османлискиот султан Бајазит I (1389—1403), владетел на дел од Османлиската империја во периодот од 1402 до 1403 година во текот на Отоманскиот интеррегнум.

Иса Челебија
Роден околу 1380
Отоманска Империја
Починал 1406
Отоманска Империја
Занимање османлиски принц

Во почетокот Иса ја зазел Бурса и околината, но неговиот брат Муса Челебија, во име на Мехмед Челебија успеал да му нанесе пораз. По ова Иса побегнал во Цариград кај византискиот император, а по ова и кај својот брат Сулејман Челебија кој владеел со европските делови од империјата. Така во 1404 година тој на чело со голема војска заминал кон Мала Азија. Целта на овој напад била да ја врати под своја контрола Бурса која била под контрола на Мехмед. Во битката Иса доживеал пораз и по овој пораз неговата судбина не е позната но се смета дека бил заробен и погубен.