Ирина Антанасијевиќ

Ирина Антанасијевиќ ( Северодонецк, СССР, 27 јуни 1965 ) — руски и српски филолог, литературен критичар, преведувач.[1] Доктор на филолошки науки од 2002 година и професор од 2004 година. години. Почесен доктор на Универзитетот во Тјумен . Научни интереси: фолклор и постфолклор, визуелна литература и визуелен текст, поетика на стрипот, илустрација, литература за деца, историја на руската емиграција.

Биографија уреди

Родена е во градот Северодонецк, Луганска област, Украинска ССР, СССР. По пристигнувањето во Југославија живеела во Сплит, а од 1991 до 1999 година во Приштина. Работела како коректор, а потоа и асистент за руска литература на Филолошкиот факултет на Универзитетот во Приштина. Својата теза „Пејзаж во руска и српска епопеја“ ја одбранила за време на бомбардирањето на Југославија во 1999 година.

Таа ја напуштила Приштина по потпишувањето на Кумановскиот договор (јуни 1999) и се преселила во Ниш. Работела како професор по руска литература на Филозофскиот факултет во Ниш, а продолжила да работи на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Приштина (со седиште во Косовска Митровица ). Во 2002 година ја одбранила докторската теза „Поетиката на жалоста“. Иницијатор за отворање на Катедрата за славистика со балкански студии на Филолошкиот факултет во Ниш (од 2002 г. Катедра за руски јазик и книжевност).

Професор по руска литература на Филолошкиот факултет на Универзитетот во Белград. Член на Редакцијата на списанието Градина до 2009 година. Член на уредувачкиот одбор на списанието Факта универзитети до 2010 година. Член на уредувачкиот одбор на списанието Славистика. Член на уредувачкиот одбор на списанието Научни резултати, Серија социјални и хуманитарни истражувања.

Библиографија уреди

Монографии
 • Пејзаж во руски и српски народен еп, Просвета, Ниш. 2005.  978-86-7455-658-0 126 с.
 • Поетика на руските ожалостени, Ниш, Просвета. 2003.  978-86-7455-601-6 210 с.
 • Фолклор и авангарда: симболи и манифестации, Ниш, Градац: Деспотска книга. 2011.  978-86-88877-04-6 253 стр.
 • Русский комикс Кралство Југославија, Нови Сад, Комико. 2014.  978-8687-919-36-5 340 страници.
 1. Руски класици во слики, Белград: Филолошки факултет на Универзитетот во Белград, 2015 година (Белград : Белпак), Библиотека за јазик и литература. Серија руска емиграција во Белград ; кн.  978-86-6153-322-8
Речници
 • Лексикон на општи зборови и изрази, Будва, Куќа на книгите. 2007.  978-9940-519-01-8 753 с.
 • Руско-српски српско-руски речник, Будва, Куќа књиге. 2007.  978-9940-519-00-1 832 с.
 • Соговорник руско-српски српско-руски, Будва, Куќа на книгите. 2007.  978-9940-519-00-1 192 с.
Учебници и прирачници
 • Руски јазик за студенти по биологија и екологија, Ниш - Српско Сараево. 2002.  978-86-83481-04-0 190 с.
 1. Руски јазик за студенти по физика, Ниш — Сараево, Србија, 2001 година, УДК: 808. 2:53(075. 8), 185 с.

Признанија уреди

 • Титулата Богородица на духот и хуморот ( Гашин сабор, 2018 ), доделена од Центарот за стрип уметност Белград при Здружението на стрип уметници на Србија и Детскиот културен центар Белград [2]
 • Пушкин медал ( Руска Федерација, 2021 година ) - за голем придонес во промоцијата на рускиот јазик и руската култура во Србија [3] [4].

Наводи уреди

 1. „Биографија на УСУС“. Архивирано од изворникот на 19. 05. 2017. Посетено на 16. 05. 2017. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
 2. Удружење стрипских уметника Србије.„Две госпе, седамдесет витезова и 6.000 улазака у племенити свет стрипа: Извештај са првог Гашиног сабора, 26. април — 11. мај 2018.” Архивирано на 18 мај 2018 г., 17. мај 2018.
 3. „Указ Президента Российской Федерации от 24.11.2021 № 671 "О награждении государственными наградами Российской Федерации". Официальный интернет-портал правовой информации. Посетено на 28. 11. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 4. С., М. (28. 11. 2021). „Пушкинова медаља за професорку Ирину Антанасијевић“. Политика. Посетено на 6. 12. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)

Надворешни врски уреди