Бадминтон на Летните олимписки игри

Бадминтон — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена на Летните олимписки игри кои се одржале во Минхен во 1972 година како демо спорт, како и на Летните олимписки игри кои се одржале во Сеул во 1988 година. На Летните олимписки игри во 1992 година во Барселона биле официјално вклучени во програмата на игрите.

Бадминтон на Летните олимписки игри
Badminton pictogram.svg
Раководен орган BWF
Дисциплини 5 (мажи: 2; жени: 2; мешано: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016
Белешка: Со закосени се напишани годините кога бил показен спорт
Освојувачи на медали

МедалиУреди

Пласман Држава   Злато   Сребро   Бронза Vкупно
1   Кина 16 8 14 38
2   Јужна Кореја 6 7 5 18
3   Индонезија 6 6 6 18
4   Данска 1 2 3 6
5   Малезија 0 3 2 5
6   Велика Британија 0 1 1 2
7   Јапонија 0 1 0 1
7   Холандија 0 1 0 1
9   Индија 0 0 1 1
9   Русија 0 0 1 1
Вкупно 29 33 33 91

Земји учесничкиУреди

Земја 92 96 00 04 08 12 Година
  Алжир 1 1
  Австралија 2 8 7 6 6 5 6
  Австрија 2 1 2 3
  Белорусија 2 1 1 3
  Белгија 1 1 2 3
  Бугарија 7 3 4 2 1 1 6
  Канада 6 7 6 7 4 4 6
  Кина 13 20 17 19 19 17 6
  Кинески Тајпеј 6 5 5 4 8 5
  Чешка 2 2 2
  Чехословачка 2 1
  Данска 12 16 18 12 10 9 6
  Египет 1 1 2
  Естонија 2 1 2
  Финска 2 2 2 3 2 2 6
  Франција 4 2 3 3 2 2 6
  Германија 4 6 6 6 5 6 6
  Велика Британија 12 11 12 11 6 4 6
  Грција 2 1
  Гватемала 1 1 1 1 4
  Хонгконг 5 3 4 5 3 4 6
  Унгарија 3 1 2
  Исланд 3 1 1 1 4
  Индија 3 2 2 3 2 5 6
  Индонезија 13 20 19 14 11 9 6
  Иран 1 1
  Ирска 1 2 2 3
  Израел 1 1
  Италија 1 1 2
  Јамајка 1 1
  Јапонија 11 7 9 11 10 11 6
  Литванија 2 1 2
  Малезија 6 7 6 9 9 6 6
  Малдиви 1 1
  Маврициус 3 4 5 1 4
  Мексико 1 1 2
  Холандија 3 5 8 4 1 5
  Нов Зеланд 4 2 2 3 4
  Нигерија 2 1 2
  Норвешка 1 1 1 3
  Перу 1 1 1 2 4
  Филипини 1 1
  Полска 6 1 3 3 5 6 6
  Португалија 2 1 1 2 2 5
  Романија 1 1
  Русија 5 3 2 2 6 5
  Сејшели 2 1
  Сингапур 3 1 3 5 4 5
  Словачка 1 1 2
  Словенија 1 1 1 3
  ЈАР 2 6 5 4 4
  Јужна Кореја 12 17 12 15 13 12 6
  Шпанија 2 2 2 2 4
  Шри Ланка 1 1 2 3
  Суринам 1 1 2
  Шведска 8 10 6 3 1 1 6
  Швајцарија 2 2 2 1 4
  Тајланд 8 7 6 8 4 6 6
22x20п Тринидад и Тобаго 1 1
  Турција 1 1
  Уганда 1 1 2
  Украина 3 3 2 2 4
  Обединета екипа 2 1
  САД 6 3 1 2 5 3 6
  Виетнам 2 1 2
  Замбија 1 1
Земја 36 37 28 32 50 57 63
Година 92 96 00 04 08 12 6