Изборна единица 1

изборна единица во Македонија

Изборната единица 1 е една од шесте изборни единици во Македонија. Оваа изборна единица опфаќа општини од Град Скопје и северна и западна Македонија. На парламентарните избори од оваа изборна единица се избираат дваесет пратеници за Собранието на Македонија.

ОпштиниУреди

Изборната единица 1 опфаќа територија на 9 општини:[1]

 1. Општина Аеродром
 2. Општина Кисела Вода
 3. Општина Центар
 4. Општина Карпош
 5. Општина Чаир (дел)
 6. Општина Сарај
 7. Општина Студеничани
 8. Општина Сопиште
 9. Општина Македонски Брод

Вкупен број на гласачиУреди

 • 2002: 279.593
 • 2006: 290.584
 • 2008: 295.917
 • 2011: 302.864
 • 2014: 297.686

НаводиУреди

ПоврзаноУреди