Збор

(Пренасочено од Зборови)

Збор е најмалата единица во јазикот. Зоровите имаат значење и фонетска вредност. Зборот се гради од гласови (во говорот) и букви (во пишан текст). Зборот може да се гради од еден или повеќе гласови (букви) и неговата одлика е дека има значење. Со комбинирање на зборови се градат посложени форми: фрази и реченици. Посложените форми на зборови, користени според правила формираат еден јазик.

Букви и зборови

Зборот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Зборот како тема во книжевностаУреди

Зборот како тема во музикатаУреди

 • „Зборови волшебни“ — песна на македонската рок-група Архангел од 1993 година.[12]
 • „Зборови“ (англиски: Words) — песна на американската поп-група Би Џис (Bee Gees).[13]
 • „Крајот на зборовите“ (англиски: The End Of Words) — песна на британската група Дед кен денс (Dead Can Dance) од 1990 година.[14]
 • „Зборовите (не доаѓаат лесно)“ (Words (Don't come easy)) — песна на пејачот Ф. Р. Давид (F. R. David).[15]
 • „Зборови (меѓу редовите на времето)“ (англиски: Words (Between The Lines Of Age)) — песна на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1972 година.[16]
 • „Нема повеќе зборови“ (англиски: No More Words) — песна на швајцарската електро-поп група Јело (Yello) од 1983 година.[17]
 • „Зборовите сами говорат“ (српски: Reči same govore) — песна на српската рок-група Обојени програм од 1990 година.[18]

Зборот како тема во филмотУреди

НаводиУреди

 1. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 136-140.
 2. Николина Андова, Влезот е од другата страна, Темплум, Скопје, 2013.
 3. Ана Бунтеска, Колку е потребно за среќа. Скопје: Матица Македонска, 2016, стр. 172-173.
 4. Никола Ј. Вапцаров, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 121.
 5. Јунак над јунаци, Култура, Скопје, 1967.
 6. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 39-40.
 7. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 263-264.
 8. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 189-190.
 9. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 310.
 10. Ацо Шопов, Небиднина. Скопје: Македонска книга, 1967, стр. 7.
 11. Ацо Шопов, Небиднина. Скопје: Македонска книга, 1967, стр. 8.
 12. Архангел, Архангел 1. Litium Records 001, 2000.
 13. YouTube, Bee Gees - Words (with lyrics) (пристапено на 12.9.2017)
 14. Discogs, Dead Can Dance ‎– Aion (пристапено на 15.7.2020)
 15. YouTube, FR David Words (Don't Come Easy subtitulada (пристапено на 12.9.2017)
 16. Discogs, Neil Young – Harvest (пристапено на 30.5.2021)
 17. Discogs, Yello ‎– You Gotta Say Yes To Another Excess (пристапено на 4.6.2021)
 18. YouTube, Obojeni program - Najvažnije je biti zdrav (пристапено на 21.10.2021)
 19. IMDb, A Thousand Words (2012) (пристапено на 10.1.2019)