Мандолината (италијански mandolino-мал бадем), е трзачки инструмент кој се појавил во XVI век во Италија. Набргу станува популарен инструмент во фолклорот на многу земји. Формата на мандолината е слична на лејтата, но има подолг врат, а на горниот дел има чивии кои служат за штимање. Најголема примена има наполитанската мандолина со четири дупли жици. Тонот се добива со повлекување на двете жици одеднаш, со трзалка, со брзо движење на десната рака нагоре-надолу. Металните жици произведуваат јасен, ѕвонлив и милозвучен звук. Овој инструмент може да биде солистички,камерен и оркестарски. Освен во фолклорот, се применува и во уметничката музика: Вивалди-Концерт на мандолина, гудачки оркестар и чембало; Моцарт-опера "Дон Жуан"; Бетовен-Сонати и варијации за мандолина. Голема примена има во народните и во училишните оркестри.[1][2] Најпознат мандолински оркестар во Македонија е оркестарот под раководство на Рамадан Шукри:

Мандолина
A Glenn F5 Fern mandolin
A Glenn F5 Fern mandolin
A Glenn F5 Fern mandolin
Класификација
Скала
(a regularly tuned mandolin with 14 frets to body)
Сродни инструменти

Предизвик ми е да работам и аранжирам композиции што не се често изведувани,да вметнувам фрагменти од нашиот неисцрпен фолкор.Најмногу узведувам дела што и се познати на публиката и истите ги приспособувам за мандолински оркестар.

Мандолината како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Мандолината се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

Наводи

уреди
 1. "Musical Instruments, A Comprehensive Dictionary," by Sibyl Marcuse (Corrected Edition 1975)
 2. "The New Grove Dictionary of Music and Musicians, Second Edition," edited by Stanley Sadie and others (2001)
 3. Pol Verlen, Pesme. Beograd: Rad, 1969, стр. 28-29.

Надворешни врски

уреди
 • Mandolin на Curlie (англиски)
 • The Mandolin, The Serenade of Italy, podcast and slideshow [1] Архивирано на 15 август 2010 г.
 • The Mandolin Tools, Freeware Windows application with chords and scales [2] Архивирано на 20 август 2010 г.
 • Mandolin Cafe, a popular and eclectic website focusing on mandolin culture and community [3]

Литература

уреди

CHORD DICTIONARIES

 • Richards, Tobe A. (2007). The Mandolin Chord Bible: 2,736 Chords. United Kingdom: Cabot Books. ISBN 978-1-906207-01-4. — A very comprehensive chord dictionary
 • Major, James (2002). Mandolin Chord Book. United States: Music Sales Ltd. ISBN 978-0825622960. — A case-style chord dictionary
 • Johnson, Chad (2003). Hal Leonard Mandolin Chord Finder. United States: Hal Leonard. ISBN 978-0634054228. — A comprehensive chord dictionary

METHOD & INSTRUCTIONAL GUIDES

 • Bay, Mel (1987). Complete Mandolin Method. United States: Mel Bay. ISBN 978-0871667632. — Instructional guide