Барокна гитара

Барокна гитара — историски облик на гитарата во барокниот период (~ 1600-1750), претходник на денешната класична гитара. Поимот исто така се користи и за денешни инструменти направени во тој стил, обично за употреба во рамките на музичарите од практитката на автентична изведба на барокната музика.

Гитаристка (околу 1672), од Јан Вермер

Инстурментот бил помал од денешната гитара и од полесна конструкција, со жици од утроба. Препреките на дршката биле од утроба исто така, со тоа што биле врзани за вратот на инструментот. Типично тие имале пет жици, со тоа што четири или пет биле двојни, така давајќи збир од вкупно девет или десет жици.

Комплетното заменуваче на двојните со единечни жици и додавањето на басовата Е-жица се случило во времето на раноромантистичката гитара.

ШтимањеУреди

Композитор Штимање
Гаспар Санз (Шпанија)  
Робер де Визе (Франција) [1]  
Џироламо Монтесардо (Италија)  

РепертоарУреди

ИзработувачиУреди

Историски изработувачиУреди

Изработувачи денесУреди

Барокни гитаристиУреди

Историски изведувачиУреди

Изведувачи денесУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Во неговата „Книга за гитарата посветена на кралот“ (Livre de guitare dédié au roy) Робер де Визе вели: „не смееме да заборавиме една октава на четвртата жица, таа е многу неопходна“.

Надворешни врскиУреди