Укулеле (од хавајски: ʻukulele [ˈʔukuˈlɛlɛ] (у-ку-ле-ле);)[1] — вид на инструмент од семејството лејта. Укулелето обично е со четири единични или двојни жици од најлон или влакна од животинско потекло. Укулелето е создадено од 19 век, како хавајска интерпретација на музичкиот инструмент наречен мачете,[2] сличен на мала гитара или кавакињо. За време на 20 век стекнува голема популарност во САД, а од таму и по целиот свет. Тонот и силата на звукот на инструментот варираат во зависност од моделот и конструкцијата. Обичното укулелето е еден од следните димензии: сопран, концертно, тенор и баритон.

Укулеле
професионално Укулеле
професионално Укулеле
Класификација
Сродни инструменти

НаводиУреди

  1. „ukulele“. Oxford English Dictionary (3rd изд.). Oxford University Press. September 2005.  (бара Претплата или членство во британска јавна библиотека .)
  2. Tranquada and King (2012). The Ukulele, A History. Hawaii University Press. ISBN 978-0-8248-3634-4.