Шамисен или самисен (三味線, во буквален превод значи три жици со вкус), исто така е познат и како санген (三絃, во буквален превод значи три жици), е традиционален јапонски инструмент со три жици, на кој се свири со помош на перце - бачи.

Токиска гејша со шамисен, околу 1870 година

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди