Жак Мари Емил Лакан (француски: Jacques Marie Émile Lacan;[2] француски: [ʒak lakɑ̃]; 13 април 19019 септември 1981) — француски психоаналитичар и психијатар, наречен „најконтроверзниот психоаналитичар после Фројд“.[3] Преку своите годишни предавања во Париз од 1953 до 1981, Лакан влијае врз многу водечки француски интелектуалци во 1960-ите и 1970-тите, особено оние поврзани со пост-структурализмот. Неговите идеи имаат значително влијание врз пост-структурализмот, лингвистиката, филмската теорија, клиничката психоанализа и воопшто филозофската мисла во XX век.[4]

Жак Лакан
Роден(а)Jacques Lacan
13 април 1901(1901-04-13)
Париз, Франција
Починал(а)9 септември 1981(1981-09-09) (возр. 80)
Париз, Франција
УстановаПариски универзитет
(специјалист по судска медицина, 1931; доктор по медицина, 1932)
ПериодФилозофија во 20 век
ПодрачјеЗападна филозофија
ШколаПсихоанализа
структурализам
пост-структурализам[1]
Претежна дејност
психоанализа
Значајни идеи
Стадиум на огледало
Реалното
Симболичкото
Имагинарното
График на посакувањето

Наводи

уреди
  1. Yannis Stavrakakis, Lacan and the Political, Routledge, 2002, p. 13: "Lacan has been hailed as one of the cornerstones of this movement [poststructuralism] together with Jacques Derrida and others."
  2. "Lacan". Random House Webster's Unabridged Dictionary.
  3. David Macey, "Introduction", Jacques Lacan, The Four Fundamental Concepts of Psycho-Analysis (London 1994) p. xiv
  4. Refer to The American Journal of Psychoanalysis, Volume 47, Issue 1, Spring 1987, ISSN 0002-9548 "Lacan and post-Structuralism", pp. 51–57, by Jan Marta.