Жак Барон (француски: Jacques Baron, роден на 21 февруари 1905 во Париз - починал на 30 март 1986 во Париз) — француски поет и писател, приврзаник на движењето надреализам.

Жак Барон
Роден/а21 февруари 1905
Париз, Франција
Починат/а30 март 1986
Париз, Франција
Занимањеписател
ДржавјанствоФранцузин
Книжевно движењеНадреализам

Биографија уреди

Жак Барон е роден на 21 февруари 1905 во Париз, Франција. Неговата прва збирка на песни била објавена во „Aventure“ во 1921 година. И покрај тоа што бил првично вклучен во движењето дадаизам, тој станал еден од основачите на надреалистичкото движење по неговиот состанок со Андре Бретон во 1921 година[1], и придонел во основањето на „La Révolution surréaliste“.

Во 1927 година, како и многу од неговите современици, Барон се приклучил на Демократскиот комунистички округ. Поради спорот со Бретон во 1929 година, Жак Барон бил протеран од движењето и тој се биле поврзал со Жорж Батај објавувајќи краток есеј во 1929 годин.

Барон, исто така ги напишал и романите „Charbon de mer“ (1935), „L’An 1 du Surréalisme“ (1969), и колекција од поеми, „L’Allure poétique“ (1973).

Дела уреди

 • L'Allure poétique, 1924
 • Paroles, 1929
 • Peines perdues, 1933
 • Charbon de mer, roman, 1935, Prix des Deux Magots
 • Le Noir de l'azur, 1946
 • Je suis né..., 1952
 • Les Quatre temps, 1956
 • L'Initiation sentimentale, 1956
 • L'An I du surréalisme, 1969
 • Nouveautés d'hiver, 1974

Наводи уреди

 1. Brandon 193.

Надворешни врски уреди