Рио-Андирио (грчки: Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), или официјално Харилаос Трикупис е висечки мост кој го премостува Коринтскиот Залив во близина на Патра, и го поврзува градот Рио на Пелопонез со градот Андирио на грчкото копно.

Рио-Андирио
Поглед на мостот
Носи6 ленти, (по 2 ленти во секој правец и 2 за итни случаи) и 1 пешачка и велосипедска лента
ПреминуваКоринтски Залив
МестоРио и Антирио
Официјален називΧαρίλαος Τρικούπης
Други називиРион-Андирион
ОдржувачGefyra SA
Особености
Видвисечки мост од Берџ Микаелијан
Вкуп. должина2.880 m
Ширина27,2 m
Најдолг распон560 m
Историја
Отворен7 август 2004
Сообраќај
Дневен сообраќајОчекување: 11.000 возила/ден
МостаринаАвтомобили: 13,70 €
Moторцикли: 2,00 €
Автобуси: 32,00–69,00 €
Камиони: 21,00–43,00 €
Местоположба
Карта

Надворешни врски уреди


Координати:   38°19′17″N, 21°46′22″E