Ерико Малатеста

Ерико Малатеста (14 декември 1853 – 22 јули 1932) — италијански анархист. Поголемиот дел од животот го има поминато во егзил од неговата таковина Италија и вкупно има поминато 10 години од својот живот во затвор. Има пишувано и уредувано голем број на радикални весници. Бил пријател на Михаил Бакунин, а заедно со Петар Кропоткин е еден од најзначајните теоретичари на анархокомунизмот.

Ерико Малатеста
ErricoMalatesta.gif
Роден 14 декември 1853
Санта Марија Капуа Ветере, Кралство на Двете Сицилии.
Починал 22 јули 1932
Рим, Италија.
Занимање Анархистички револуционер и политички есеист.

ЖивотописУреди

Политички верувањаУреди

ВеснициУреди

Понатамошно информирањеУреди

КнигиУреди

ФилмовиУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди