Димитар Талев

македонски писател и новинар

Димитар Талев (бугарски: Димитър Талев) — контроверзен писател од Македонија.[1][2] По доаѓањето на комунистите на власт во Македонија, тој е затворен под обвинение дека ширел великобугарски шовинизам. Ослободен во 1948 година тој продолжува да живее и работи во Бугарија. Умира на 20 октомври 1966 г. во Софија. Во Бугарија се смета за еден од класичните бугарски автори од XX век,[3] а во 2009 година неговиот роман „Железниот свеќник“ е избран на 4. место од 12 наjсакани книги од бугарските читачи.[4]

Димитар Талев
Роден 1 септември 1898
Прилеп, Отоманска Македонија
Починал 20 октомври 1966
Софија, НР Бугарија
Димитар Талев (1930)
Потпис

Димитар Талев беше славен од УНЕСКО во 1998 за придонес кон светската култура.

Творештво уреди

Романи уреди

Извори уреди

  1. „Железниот светилник’’ на Димитар Талев на сцената на МНТ Архивирано на 15 декември 2023 г. Објавено на 4.6.2018 - 11:21
  2. НА ФЕСТИВАЛОТ "ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ" Култура, Наука (2008) „домаќините со "Светилникот" на контроверзниот Димитар Талев, велешани со нивниот "Херострат“
  3. "Речник по нова българска литература", Българска академия на науките, Институт за литература, София, 1994, стр. 367-370. (бугарски)
  4. Страница Архивирано на 7 февруари 2009 г. на Бугарската национална телевизиjа, проект Големото читање. (бугарски)

Надворешни врски уреди