Железниот свеќник

Железниот свеќник е историски роман и првата книга од тетралогијата на Димитар Талев ("Железниот свеќник", "Илинден", "Преспанските камбани", и "Гласовете ви ги слушам").

Железниот свеќник
АвторДимитар Талев
Изворен насловЖелезният светилник
ЗемјаБугарија
Јазикбугарски
Жанристориски роман
Издадена
1952
Страници512

Романот е објавен во 1952 година. Во него се зборува за бугарските борби за политчка и црковна независност. Талев пишува романот, во време кога неговото семејство и тој самиот се иселени во Луковит.

Композиција

уреди

"Железниот свеќник" се сосоти од 4 дела:

  • "Хаџи Серафимовата внука"
  • "Во темни времиња"
  • "Народ се буди"
  • "Корени и гранки"

Содржина

уреди

Романот е заснован во измислениот град Преспа (крстен на областа Преспа, но всушност родниот град на Талев е Прилеп) и ја следи судбината на едно типично бугарско преродбенско семејство. Се концентрира претежно врз фигурата на Лазар Глаушев (за негов прототип е користен познатиот бугарски духовник Методиј Кусев) и неговата улога во борбата против фанариотите и напорите повеќето преспанци за воспоставување на бугарска црква.

Во романот Талев опишува реална случка на црковен бунт на Кусев против грчки свештеници уште во младоста во Прилеп.[1]

Наводи

уреди
  1. http://www.protobulgarians.com/Stara%20Zagora%20-%20istoriya/Metodi%20Kusev-danni.htm