„Детство“ (руски: Детство) е книга од Лав Толстој. Тоа е првото книжевно дело на Толстој, објавено во 1852 година.

Изданија на македонски јазик уреди

Книгата е објавена во 1966 година од книгоиздавателството „Кочо Рацин“, во рамките на библиотеката „Златна клупа“, а преводот на македонски јазик го извршил Александар Ежов. Книгата има 180 страници и испечатена е во печатницата „Нова Македонија“ од Скопје, во јуни 1966 година, а во тираж од 10.000 примероци. Книгата не е каталогизирана и не го поседува меѓународниот број ISBN. Ликовното уредување на корицата и внатрешните илустрации се дело на Јован Петров, а техничкото уредување го извршил Коста Бојаџиевски, а коректурата ја направила Драга Стефанова.[1]

Содржина уреди

Краткиот роман „Детство“ има автобиографски карактер. Книгата се состои од 28 поглавја, и тоа:[2]

 • Глава I: Учителот Карл Иванич
 • Глава II: MAMAN
 • Глава III: ПАПА
 • Глава IV: Часовите
 • Глава V: Божјакот
 • Глава VI: Подготовките за на лов
 • Глава VII: Ловот
 • Глава VIII: Игрите
 • Глава IX: Нешто како прва љубов
 • Глава X: Каков човек беше татко ми?
 • ГлаваXI: Занимавањата во кабинетот и во гостинската соба
 • ГлаваXII: Гриша
 • ГлаваXIII: Наталја Савишна
 • ГлаваXIV: Разделбата
 • Глава XV: Детството
 • Глава XVI: Стиховите
 • ГлаваXVII: Кнегиња Корнакова
 • ГлаваXVIII: Кнез Иван Иванич
 • Глава XIX: Ивини
 • Глава XX: Се збираат гостите
 • ГлаваXXI: Пред мазурката
 • ГлаваXXII: Мазурката
 • ГлаваXXIII: По мазурката
 • ГлаваXXIV: Во постелата
 • Глава XXV: Писмото
 • Глава XXVI: Што нè чекаше в село
 • Глава XXVII: Жалоста
 • Глава XXVIII: Последни тажни спомени

Наводи уреди

 1. Л. Н. Толстој, Детство, Скопје: Кочо Рацин, 1966.
 2. Л. Н. Толстој, Детство, Скопје: Кочо Рацин, 1966.