Момчештво (роман)

Момчештво (руски: Отрочество) — втор роман од псевдо-автобиографската трилогија од Лав Толстој, за прв пат објавена во 1854 г во списанието „Современик“. Во книгата се опишуваат настаните што му се случуваат на едно момче за време на младоста: првото разочарување, промена на моралните вредности итн.

Момчештво
Otroshestvo.jpg
Толстој во малдоста
АвторЛав Толстој
Изворен насловОтрочество
ЗемјаРусија
ЈазикРуски
ЖанрАвтобиографија
ИздавачСовременик
Издадена
1854
ПретходнаДетство 
СледнаМладост 

Во подоцнежниот живот, Толстој истакнал дека не е задоволен со книгата.[1]

ЛиковиУреди

  • Николенка Иртењев - главниот лик, тој е нараторот.
  • Влодја - брат на Николенка
  • Љубочка - сестра на Николенка.
  • Соњечка - симпатијата на Николенка
  • Сент Жером - старател на Николенка и Влодја.
  • Таткото на Николенка, Љубочка и Влодја
  • Карл Иванович - учител на Николенка и Влодја.
  • Маша - слугинка

СижеУреди

Во романот се опишува младоста на едно обично руско момче од 19 век „Николенка“ како што нагалено го викаат. Се раскажува за неговата преселба во Москва, како бил привлечен кон книгите и филозофијата, а на крајот и за неговото семејство. Читателот ќе воочи бавна промена на системот на вредности на главниот лик, неговиот карактер, како и продолжение на приказната од првиот дел од трилогијата.

НаводиУреди

  1. Hruska, Anne (Spring 2000). „Loneliness and Social Class in Tolstoy's Trilogy Childhood, Boyhood, Youth“. The Slavic and East European Journal. 44 (1): 64–78. doi:10.2307/309628. JSTOR 309628.