Детектив — истражувач на злосторнички дела, најчесто како член на некоја служба за спроведување на законот (на пример, полиција или приватна агенција). Најчесто, детективите собираат информации така што разговараат со сведоците на настанот или со доушници, прегледуваат бази на податоци или собираат физички докази.[1]

Алан Пинкертон, поранешен детектив во Полицијата на Чикаго и основач на Детективската агенција „Пинкертон“.

Детективот како мотив во уметноста и во популарната култура

уреди

Детективски филмови

уреди

Наводи

уреди
  1. Bryce, Robert. „Detective (Bureaus) - NYPDS“. New York Police Department. City of New York. Посетено на 25 January 2018.
  2. DISCOGS, Big Black – Headache (пристапено на 21.4.2021)
  3. Discogs, New York Dolls – In Too Much Too Soon (пристапено на 16.5.2023)
  4. РТС, Украдени накит (пристапено на 2.1.2021)
  5. IBDm, The Maltese Falcon (1941) (пристапено на 27.9.2017)
  6. РТС, Пас луталица (пристапено на 25.5.2020)
  7. HRT, Detektivska priča, američki film (пристапено на 12.5.2019)
  8. IMDb, Hammett (1982) (пристапено на 30.6.2020)