Договор од Утрехт (1713)

(Пренасочено од Договорот од Утрехт)

Договор од Утрехт — низа мировни договори потпишани во текот на март и април 1713 година во холандскиот град Утрехт. Овие мировни договори се склучени помеѓу разни европски држави, и со нив е завршена Војната за шпанското наследство.

Првото издание на Договорот од Утрехт, 1713, отпечатено на англиски, шпански и латински.

Договорите се склучени помеѓу претставници на Луј XIV од Франција и Филип V од Шпанија од една страна, и претставници на кралицата Ана, на Војводството Савоја и на Холандската Република од друга.

Договорот го потврдил поразот на амбициите на Франција за доминација во Европа, и го вовел европскиот систем заснован на рамнотежа на силите.[1]

Главни одредби

уреди
 
Политичка карта на Западна Европа по мировните договори од Утрехт и Раштат.

Главните одредби на договорот се:

Биле потпишани и низа трговски договори кои требало да обезбедат слободна трговија помеѓу европските земји и колониите.

По потпишувањето на мировниот договор, Франција останала во војна со Светото Римско Царство до 1714, кога бил потпишан Договорот од Раштат. Шпанија и Португалија останале формално во војна до 1750, кога бил потпишан Договорот од Мадрид, додека Светото Римско Царство и Шпанија склучиле мировен договор во 1720. година. Биле склучени и низа трговски договори помеѓу страните.

Наводи

уреди
  1. R.R. Palmer, A History of the Modern World 2nd ed. 1961, p. 234.