Градинарски полв

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Eliomys|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Градинарски полв или градинарски сонливец (Eliomys quercinus) – вид глодачи од семејството полвови (Gliridae).

Градинарски полв
Eliomys quercinus01.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Eliomys
Вид: Градинарски полв
Биномен назив
Eliomys quercinus
(Лине, 1766)
Распространетост на градинарскиот полв
Синоними

Mus quercinus Linnaeus, 1766

РаспространетостУреди

Ареал на градинарскиот полв опфаќа повеќе држави.

Овој вид живее во Русија, Португалија, Полска, Германија, Шпанија, Италија, Романија, Украина, Белорусија, Финска, Босна и Херцеговина, Франција, Андора, Холандија, Луксембург, Летонија, Словачка, Словенија, Чешка, Естонија, Хрватска, Молдавија, Австрија, Белгија и Швајцарија.[2]

Видот можеби изумрел во Литванија.[2]

ЗагрозеностУреди

Овој вид е на понизок степен на опасност од измирање и се смета за скоро загрозен таксоном.[2]

НаводиУреди

  1. Bertolino, S.; Amori, G.; Henttonen, H.; Zagorodnyuk, I.; Zima, J.; Juškaitis, R.; Meinig, H. & Kryštufek, B. (2008). Eliomys quercinus. The IUCN Red List of Threatened Species. 2008: e.T7618A12835766. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T7618A12835766.en.
  2. 2,0 2,1 2,2 Црвена листа (англиски)

ЛитератураУреди

Надворешни врскиУреди