Гоце Цветановски

Гоце Цветановски — македонски филмски режисер.

ЖивотописУреди

ТворештвоУреди

Во октомври 2014 година, филмот на Цветановски „Мал дисконтинуитет во времепросторот“ ја добил наградата за најдобар регионален краток филм на 12. фестивал „Филмски фронт“, кој се одржува во Нови Сад. Во филмот се зборува за еден фотограф, кој има невидлив посетител во станот, а главните улоги ги толкуваат Висар Вишка и Драгана Левенска. Претходно, филмот освоил награда и на фестивал во Белград. Истиот месец, филмот учествувал и на меѓународниот филмски фестивал во Хоф, Германија, а во ноември 2014 година, филмот бил прикажан во Тирана и во Њујорк.[1]

НаводиУреди

  1. „Филм на Гоце Цветановски награден во Нови Сад“, Дневник, година XVIII, број 5602, вторник, 28 октомври 2014, стр. 22.