Готлиб Дајмлер

германски инженер, изумител и стопанственик (1834-1900)
(Пренасочено од Готлиб Вилхелм Дајмлер)

Готлиб Вилхелм Дајмлер (17 март 1834 во Шорндорф - 6 март 1900 во Штутгарт)[1] — германски инженер, кој во 1883 го конструирал првиот автомобилски бензински мотор. Тој мотор им овозможил брзина на возилата од 18 километри на час. Во 1890 година ја основал компанијата „Дајмлер Моторен-Гезелшафт“ која 26 години по неговата смрт, во 1926 година се споила со фабриката Карло Бенц во компанија „Дајмлер-Бенц“, производител на автомобилите „Мерцедес“.

Готлиб Вилхелм Дајмлер

Наводи

уреди
  1. "Gottlieb Daimler". Encyclopædia Britannica.