Глава на пенис

(Пренасочено од Глава (пенис))

Глава на пенис или гланс — сензитивна главеста структура на крајниот дел од пенисот. Анатомски, главата е хомологна на главата на клиторисот кај жената. Обично, главата е покриена, целосно ило делумно, со кожа, освен кај мажите кои се обрежани. Кожата од главата на пенисот може да се повлече и врати наназад. Поимот гланс потекнува од латинскиот збор glans (желад).

Глава на пенис
Glans Penis of A Human.jpg
Дорзален поглед кон главата.
Anat09IMG 0034.jpg
Вентрален поглед кон главата
Податоци
Артеријауретрална артерија
Назнаки
ЛатинскиGlans penis
TAA09.4.01.007
FMAFMA:18247
Машка анатомија
Male anatomy mk.svg
Дијаграм на машка анатомија, каде е обележана главата на пенисот.
Назнаки
TAA09.4.01.007
FMAFMA:18247
Gray1158.png

АнатомијаУреди

Главата на пенисот е изразена главеста формација на спонгиозниот сноп (corpus spongiosum) на округлиот крај на кавернозниот сноп (corpora cavernosa penis). На врвот на главата се наоѓа долгнавестиот, вертикално поставен, надворешен отвор на мочниот канал. Работ на основата на главата формира округла граница, круна на пенис, која потоа продолжува во жлеб и се дели главата од вратот (телото) на пенисот. Пропорционалната големина на главата на пенисот може да варира. Кај некои главата е значително поголема во обем одошто по оска, па така главата наликува на печурка. Кај други пак, таа е потесна.

Кожичката на пенисот ја одржива препуциската слузница (внатрешниот дел на кожичката на пенисот) влажна.[1] Кај мажите кои биле обрежани, главата е постојано изложена и сува. Сабо и Шорт дошле до сознание дека главата на обрежаниот пенис не развива дебел кератинизациски слој.[2] Неколку испитувања дошле до сознание дека подеднакво се осетливи и обрежаниот и необрежаниот пенис,[3][4][5][6] но други тврдат дека поосетливи се тие кои не се обрежани.[7][8]

Халата и Спете (1997) изјавиле дека „главата на пенисот содржи доминантно слободни нервни завршетоци, бројни генитални кројзерови зрнца и поретко пачинови и руфиниеви зрнца. Нема присуство на меркелови нервни завршетоци и мејнерови зрнца“.[9]

Медицински аспектиУреди

Надворешниот отвор на мочниот канал се наоѓа на врвот на главата на пенисот. Главата на пенисот е заштитена од кожа, која кај обрежани мажи не е присутна. Така, кожата не ја заштитува препуциската слузница (внатрешниот дел од кожичката на пенисот) и кај обрежаните деца кои носат пелени има поголема опасност од загнојување или стеноза.[10]

Епителното ткиво на главата на пенисот е слузничаво ткиво.[9] Бирли тврди дека претеранот миење со сапун може да ја суши слузницата и може да настане дерматитис.[11]

Воспалението на главата на пенисот е познато како баланитис. Ова се појавува кај 3 до 11% од мажите и кај 35% од дијабетичарите-мажи. Едвардс тврди дека општо гледано тоа е позачестено кај мажи кои одржуваат слаба хигиена или тие кои не биле обрежани.[12] Тоа е како последица од различни причини, меѓу кои иритација или инфекција од различни патогени. Внимателна идентификација на причината, како и биопсија, брисови, испитувања и историјата на болестите на пациентот, се неопходни за соодветен третман.[12]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. Prakash, Satya; Raghuram Rao, K. Venkatesan & S. Ramakrishnan (јули 1982 г). Sub-Preputial Wetness--Its Nature. „Annals of National Medical Science (India)“ том  18 (3): 109–112. http://www.cirp.org/library/anatomy/prakash/. 
 2. Szabo, Robert; Roger V. Short (јуни 2000 г). How does male circumcision protect against HIV infection?. „British Medical Journal“ том  320 (7249): 1592–4. doi:10.1136/bmj.320.7249.1592. PMID 10845974. PMC: 1127372. http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/320/7249/1592. посет. 7 јули 2006 г. 
 3. Masters, William H.; Virginia E. Johnson (1966). Human Sexual Response. Boston: Little, Brown & Co. стр. 189–91. ISBN 0-316-54987-8.  (excerpt accessible here [1])
 4. Bleustein, Clifford B.; James D. Fogarty, Haftan Eckholdt, Joseph C. Arezzo and Arnold Melman (април 2005 г). Effect of neonatal circumcision on penile neurologic sensation. „Urology“ том  65 (4): 773–7. doi:10.1016/j.urology.2004.11.007. PMID 15833526. 
 5. Bleustein, Clifford B.; Haftan Eckholdt, Joseph C. Arezzo and Arnold Melman (April 26-May 1, 2003). „Effects of Circumcision on Male Penile Sensitivity“. American Urological Association 98th Annual Meeting. Chicago, Illinois. 
 6. Payne, Kimberley; Thaler, Lea; Kukkonen, Tuuli; Carrier, Serge; and Binik, Yitzchak (мај 2007 г). Sensation and Sexual Arousal in Circumcised and Uncircumcised Men. „Journal of sexual medicine“ том  4 (3): 667–674. doi:10.1111/j.1743-6109.2007.00471.x. PMID 17419812. http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1743-6109.2007.00471.x. 
 7. Sorrells, Morris L.; Snyder, James L.; Reiss, Mark D.; Eden, Christopher; Milos, Marilyn F.; Wilcox, Norma; Van Howe, Robert S. (април 2007 г). Fine-touch pressure thresholds in the adult penis. „British Journal of Urology International“ том  99 (4): 864–869. doi:10.1111/j.1464-410X.2006.06685.x. PMID 17378847. http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/118508429/PDFSTART. 
 8. Yang, DM; Lin H, Zhang B, Guo W (април 2008 г). Circumcision affects glans penis vibration perception threshold. „Zhonghua Nan Ke Xue“ том  14 (4): 328–330. PMID 18481425. 
 9. 9,0 9,1 Halata, Zdenek; A. Spaethe. Sensory innervation of the human penis. „Advances in experimental medicine and biology“. Advances in Experimental Medicine and Biology том  424: 265–6. doi:10.1007/978-1-4615-5913-9_48. ISBN 978-0-306-45696-1. PMID 9361804. http://www.cirp.org/library/anatomy/halata2/. посет. 7 јули 2006 г. 
 10. Freud, Paul (август 1947 г). The ulcerated urethral meatus in male children. „The Journal of Pediatrics“ том  31 (2): 131–41. doi:10.1016/S0022-3476(47)80098-8. PMID 20256409. http://www.cirp.org/library/complications/freud1/. посет. 7 јули 2006 г. 
 11. Birley, H. D.; M .M. Walker, G. A. Luzzi, R. Bell, D. Taylor-Robinson, M. Byrne & A. M. Renton (октомври 1993 г). Clinical features and management of recurrent balanitis; association with atopy and genital washing. „Genitourinary Medicine“ том  69 (5): 400–3. PMID 8244363. PMC: 1195128. http://www.cirp.org/library/disease/balanitis/birley/. 
 12. 12,0 12,1 Edwards, Sarah (јуни 1996 г). Balanitis and balanoposthitis: a review. „Genitourinary Medicine“ том  72 (3): 155–9. PMID 8707315. PMC: 1195642. http://www.cirp.org/library/disease/balanitis/edwards1/.