Надворешен отвор на мочен канал

појаснителна страница

Надворешен отвор на мочен канал — отвор кој се наоѓа во надворешните полови органи кај мажот и жената. Кај мажот, отворот се наоѓа на врвот на главата на пенисот, а кај жената се наоѓа зад клиторисот од вагината. Низ отворот се исфрлува урината.

Надворешен отвор на мочен канал
Male urethral opening.JPG
Поглед кон отворот кај мажите.
Kitzler, Bild2.jpg
Поглед кон отворот кај жените.
Податоци
ЛатинскиOrificium urethrae externum

МажиУреди

Кај мажите отворот се наоѓа на врвот на главата на пенисот. Отворот е долгнавест и поставен вертикално. Отворот зависи од маж до маж. Несоодветната поставеност на отворот се нарекува хипоспадија. Во таков случај, отворот е поставен под главата на пенисот. Ако отворот е поставен на горниот дел од пенисот тогаш таа состојба се нарекува еписпадија.

ЖениУреди

Кај жените, отворот се наоѓа 2.5 см позади главата на клиторисот и веднаш пред вагината.

ДијаграмиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди