Владо Ќирков Коруноски ( 1922 во Раштани (Кичевско)1944 во Струга) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Владо Коруноски
Роден 1922 година
Раштани (Кичевско), Македонија под окупација на Кралство СХС
Починал ноември, 1944 година
Струга, Македонија
Националност Македонец

Животопис

уреди

Роден е во селско семејство кое претежно се занимавало со земјоделство. Во народноослободителната војска на Македонија стапил во летото 1944 година во редовите на Првата македонска бригада. Со Бригадата учествувал во борбите за конечното ослободување на Западна Македонија. Во ноември 1944 година, загинал во борба со Германците при ослободувањето на Струга.[1]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Ристоски и други, Душан (1982). Слободата беше нивниот идеал. Кичево: Музеј - Западна Македонија во НОВ - Кичево. стр. 74.