Владимир Саздовски

Владимир Саздовски (Скопје, 4 август 1983) - македонски оперски пејач, бас во Македонската опера и балет, но со бројни аранжмани во Италија, Кина и Дубаи.

Владимир Саздовски
Роден(а)4 август 1983
Скопје, СР Македонија СР Македонија
Занимањеоперски пејач

ЖивотописУреди

Саздовски е роден на 4 август 1983 година Скопје. Своето музичко образование го започнал во Музичкотото средно училиште „Илија Николовски - Луј“ од Скопје на одделот за пеење со проф. Милка Ефтимова. Продолжил на музичката академија „Панчо Владигеров“ во Софија, Бугарија во класата на проф. Нико Исаков и дипломирал во 2006 година. Во периодот 2007-2009 година добил стипендија од CEE Musictheater од Виена, каде што имал специјализација на Универзитетот за музика и сценска уметност од Виена во класите на проф. Михаил Теме, Лео Плетнер и Антон Шерингер. Исто така тој го има освоено и второто место на меѓународниот натпревар за оперски пејачи во Битонтон и специјалната награда од Јапонија, каде што пеел Риголето во Нигата и еден концерт во Токио. Во 2013 година присуствувал на европската летна музичка академија во Приштина, Косово каде што бил избран за најдобар ученик и настапил на последниот концерт. Во 2013 година ги започнал последипломските студии на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип во класата на проф. Борис Трајанов. Од 2006 година работи како бас во Македонската опера и балет. Настапувал скоро низ целиот свет, како Италија, Дубаи, Кина и др.[1]

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди