Бас

појаснителна страница на Викимедија

Бас - Најнискиот машки пејачки глас.

Во сериозни опери, бас обично играат авторитетни личности како што се татковци, монарси или свештеници, но понекогаш тие прикажуваат инкарнации на ѓаволот. Меѓутоа, во комичната опера, басот често е буфоовскиски старец.[1].


Наводи уреди

Надворешни врски уреди