Винкс Клуб“ (на англиски: Winx Club) е италијанска анимирана серија, којшто дебитираше на 28 јануари 2004 г. по Rаi Duе. Засега се планирани 7 сезони, како и три успешни долгометражни филмови на 3D: „Тајната на изгубеното кралство“ – 2007 г. и „Винкс 3D: магичен авантура“ – 2010 г., и „Мистерија од длабочините“ - 2014 г., како и 4 специјални епизоди – нови верзии на некој од сериите од 1 и 2 сезона по американскиот канал Nickеlodеon.

ЛиковиУреди

 • Блум – самовила на змејскиот оган. Првично е од планетата Земја од едно гратче Гарденија, но скоро се разбира дека таа е последната принцеза на планетата Домино.
 • Стела – самовила на сјајното сонце. Таа е актуелната принцеза на планетата Соларија.
 • Флора – самовила на природата. Таа доаѓа од планетата Линфеја.
 • Муза – самовила на музиката. Таа доаѓа од планетата Мелоди.
 • Техна – самовила на технологијата. Таа доаѓа од планетата Зинеф.
 • Лејла – самовила на брановите. Таа е актуелната принцеза на планетата Андрос.

СинхронизацииУреди

Македонска синхронизацијаУреди

 • Сезоне 1-8 и специјалитети се емитува на Сител ТВ.

Обработка: студио Кларион.

Актери: Бисера Самарџиева, Зорица Панчиќ, Елизабета Клинчаревска, Стефанија Мачевска, Криси Тимовска, Тони Денковски, Дарко Вељиќ.

Техничка екипа: Никола Китановски, Дамир Илиевски, Никола Белковски, Мартин Горгиевски, Бранко Попчевски.

 • Сезона 3 се емитува на Сител ТВ, али но тоа не е обратовка студио Кларион.
 • Сезона 4 се емитува.
 • Сезона 5 се емитува на Канал 5 Телевизија

Актери: Емилиа Гиевска, Кристина Тасева, Ана Аврамоска, Катарина Вељановска, Христина Горгиевска, Андреј Серафимовски, Дарко Вељиќ.

Сниматели: Марио Рудан, Стевче Грозданов.

Аудио видео обработка: Зоран Рудан Цеки.

Обработка: студио Целофан.

 • Сезона 6 се емитува.
 • Сезона 7 се емитува во Македонија исто така.
 • Сезона 8 се емитува

Српска синхронизацијаУреди

Актери: Јелена Стојиљковиќ, Мариана Аранђеловиќ, Александра Ширкиќ, Јелена Ђорђевиќ Поповиќ, Бојана Стефановиќ, Снежана Јеремиќ Нешковиќ, Наташа Балог, Александра Ђуриќ, Милан Антониќ, Марко Марковиќ, Жељко Алексиќ, Радован Вујовиќ, Срђан Јовановиќ, Ана Марковиќ, Софија Јеремиќ, Јована Мишковиќ

Обработка: студио Лаудворкс

Актери: Бојана Тушуп, Софија Јеремиќ, Мариана Аранђеловиќ, Миомира Драгиќевиќ, Даница Тодоровиќ, Предраг Дамњановиќ.

Обработка: Хепи ТВ