Вилхелм Карл Рабе (псевдоним : Јакоб Корвинус ; * 8 септември 1831 во Ешерсхаузен ; † 15 ноември 1910 во Брауншвајг) бил германски писател (раскажувач). Тој бил претставник на поетскиот реализам, познат по неговите социо-критички наративи, раскази и романи. Рабе живеел неколку години во Волфенбутел (шест како писател), осум години во Штутгарт и речиси 40 години во Брауншвајг.

Портрет на 57-годишниот Вилхелм Раабе (од Gartenlaube 1888 )

Живот

уреди
 
Родната куќа на Вилхелм Рабе во Ешерсхаузен, која денес е музеј

Вилхелм Рабе се родил како син на адвокатот Густав Карл Максимилиан Рабе (1800-1845) и неговата сопруга Аугуст Јохане Фредерике Џип (1807-1874) во малиот град Ешерсхаузен во Везербергланд. Детството и образованието ги поминал во Холцминден и Штадтолдендорф.[1] По смртта на таткото, вдовицата се преселила со Вилхелм и неговите двајца браќа и сестри во Волфенбеттел, каде што нејзините роднини припаѓале на високата буржоазија.

По уривањето на училиштето во 1853 година и прекинот на образованието во Магдебург, Рабе неуспешно се обидел да ја заврши матурата во Волфенбеттел. Во Берлин тој изучува како гостин студент на Филолошкиот факултет на Универзитетот Фридрих Вилхелмс,[2][3] денешниот Универзитет Хумболт , што е можно за него како син на припадник на повисоката класа и без матурата. Во тоа време неговиот прв роман бил Хрониката на врабецот Лејн ,објавени под псевдонимот „Јакоб Корвинус“ (Corvinus на латински е „налик на гавран“) и бил неговиот најголем литературен успех по неговиот прием, исто така, неговиот најголем економски успех.

На 24 јули 1862 година, Вилхелм Рабе се оженил со Берта Емили Вилхелмина Лејст, ќерка на главниот поднесител Кристоф Лудвиг Лејст од Волфенботтел (син на Кристијан Лејст) и неговата сопруга Јохане Софи Каролина Берта Хајден. Бракот произвел четири ќерки: Маргарет (* 17 септември 1863 година во Штутгарт; † 17 март 1947 година во Волфенбеттел), Елизабет (*1868 година во Штутгарт), Клара (*1872 година во Брансвик) и Гертруд (*1876 година во Брауншвајг).

Во речиси педесет години помеѓу 15 ноември 1854 година до 1902 година, Рабе напишал не помалку од 68 романи, раскази и новели. Бидејќи Рабе живеел исклучиво од својот приход како слободен писател , тој бил принуден на оваа висока продуктивност. Спектарот на неговата работа се движи од големи, реални романи и маестрални новели до секојдневната забавна литература.

 
Рабе (најдолниот ред лево) на 21 септември 1890 година
Податотека:Wilhelm Raabe 1910.jpg
 
Вилхелм Раабе (портрет на Вилхелм Именкамп, 1909)

Дела

уреди
  • Сите дела. Серија 1, Том 1-6; Серија 2, Томови 1-6, Серија 3, Томови 1-6, Клем, Берлин-Груневалд [1913-1916].
  • Сите дела. Брансвик издание. Уредено од Карл Хопе / нарачано од Брауншвајгското Научно Општество по смртта на Карл Хопе 1966-1994 - 26 тома дигитализирани .
 
Ресторанот "Raabe-Diele" во Берлин Шперлингсгасе (1955)
 
Вилхелм Рабе

Наводи

уреди
  1. Клаус Стјуберт: На повторното откривање на голем раскажувач.
  2. Gerd Biegel: [{{{1}}} Архивирано] на {{{2}}}.
  3. Спецификација во buecher-wiki.de