Венера-3 била советска автоматска научно-истражувачка станица (вештачки сателит) наменета за истражување на планетата Венера. Лансирана е на 16 ноември, 1965 година.

Текот на мисијатаУреди

Лансирана е на 16 ноември, 1965 година заедно со апаратот Венера-2. За време на летот кон венера биле испитувани далечинските радио врски, магнетското поле, космичкото зрачење, честичките со мала енергија, сончевата плазма и нејзиниот спектар, и микрометеорите.

По три и пол месеци од летот, на 1 март, 1966 година, на Венера се спуштила советската „Венера-3“, првиот вселенски брод кој слетал на некоја друга планета.

Венера-3 била конструирана да издржи високи атмосферски притисок, но по влегувањето во атмосферата на Венера изгубила секаков контакт со контролниот пункт на Земјата.

Основни податоци за летотУреди

  • Датум на лансирање: 16 ноември, 1965 година
  • Ракета носач:
  • Мјесто лансирања: Тјуратам, Бајконур
  • Маса на сателитот (kg): 960

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

Користена литератураУреди

Сателити од серијата „Венера“
Венера-1Венера-2Венера-3Венера-4Венера-5Венера-6Венера-7Венера-8Венера-9Венера-10Венера-11Венера-12Венера-13Венера-14Венера-15Венера-16