Венера-7 била совјетска автоматска научно-истражувачка станица (вештачки сателит) наменета за истражување на планетата Венера. Лансирана е на 17 август 1970.

Текот на мисијата уреди

Влезот во атмосферата во Венера и одсекот за симнување се случило на 15 декември 1970 година. По аерофинамичното застанување, бил активиран падобранот. Антената на капсулата била активирана, и сигналите од капсулата биле примени на Земјата околу 35 минути.

По симнувањето на планетата, податоците биле пратени преку радио-врска уште 23 минути, но со значително помала јачина. Капсулата со тоа станала првиот објект изграден со човечка рака, кој успеал да прати податоци од површината на некоја друга планета.

Основни податоци за летот уреди

  • Датум на лансирање: 17 август 1970
  • Ракета носач:
  • Место на лансирање: Тјуратам, Бајконур
  • Маса на сателитот (kg): 1180

Галерија уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

Користена литература уреди

Сателити од серијата „Венера“
Венера-1Венера-2Венера-3Венера-4Венера-5Венера-6Венера-7Венера-8Венера-9Венера-10Венера-11Венера-12Венера-13Венера-14Венера-15Венера-16