Хрватот Ватрослав Јагиќ (6 јули 1838 - 5 август 1923 ) — еден од најголемите слависти воопшто во XIX и XX век, долгогодишен професор по словенска филологија во Одеса, Берлин, Петербург и Виена, автор на многубројни славистички студии и изданија на стари словенски текстови и основач и издавач на славистичкото списание „Архив за словенска филологија” во Виена, како и на незавршената „Енциклопедија на словенската филологија”.

Ватрослав Јагиќ
Ватрослав Јагиќ
Роден(а)6 јули 1838(1838-07-06)
Вараждин, Австрија
(денес Хрватска)
Починал(а)5 август 1923(1923-08-05) (возр. 85)
Виена, Австрија
НационалностХрват
ПолињаФилолог-славист, лингвист, палеограф
ОбразованиеВиенски Универзитет
Докторски менторФранц Миклошич
ДокторандиИван Франко

Јагиќ беше наклонет кон посебноста на македонскиот јазик и тоа и јавно го изрази во една своја статија во виенскиот весник „Die Freie Presse” [1], којашто предизвика остра реакција на Балканот, особено во Белград. Му беше професор на Крсте Петков Мисирков.

Библиографија

уреди

Книги

уреди
 • Gramatika jezika hèrvatskoga: osnovana na starobugarskoj slovenštini. Dio pèrvi: Glasovi [Граматика на хрватскиот јазик: Основана на старобугарската словенска. Прв дел: Гласови] (1864). Zagreb: Brzotiskom Antuna Jakića. (NSK)
 • Historija književnosti naroda hrvatskoga i srbskoga [Историја на книжевноста на хрватскиот и српскиот народ] (1867). Zagreb: Štamparija Dragutina Albrechta.
 • Ruska književnost u osamnaestom stoljeću [Руската книжевност во осумнаесеттиот век] (1895). Slike iz svjetske književnosti. Svezak treći. Zagreb: Matica hrvatska. (Archive.org)
 • Ягич, Игнатий Викентьевич. Исторія славянской филологіи [Историја на словенската филологија] (1910). Энциклопедія славянской филологіи. Выпускъ 1. Санктпетербургъ: Императорская академія наукъ. (Электронная библиотека ГПИБ)
 • Život i rad Jurja Križanića [Животот и делото на Јурај Крижаниќ] (1917). Zagreb: JAZU.
 • Spomeni mojega života: I deo (1838-1880); II deo (1880-1923) [Спомени од мојот живот] (1930-1934). Beograd: Srpska kraljevska akademija.
 • Izabrani kraći spisi [Избрани кратки списи] (1948). Edited and translated by Mihovil Kombol. Zagreb: Matica hrvatska.
 • Djela Vatroslava Jagića IV.: Članci iz „Književnika“ III. (1866). Historija književnosti naroda hrvatskoga ili srbskoga [Делата на Ватрослав Јагиќ IV] (1953). Edited by Slavko Ježić. Zagreb: Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti.
 • Rasprave, članci i sjećanja [Расправи, статии и сеќавања] (1963). Edited by Marin Franičević, translated by Mihovil Kombol. Pet stoljeća hrvatske književnosti. Knjiga 43. Zagreb: Matica hrvatska, Zora.

Статии

уреди
 • Naš pravopis [Нашиот правопис] (1864). In: Književnik. Godina prva. pp 1–34, 151-180. (Google Books)
 • Trubaduri i najstariji hrvatski lirici [Трубадури и најстарите хрватски лирски поети] (1869). In: "Rad" Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, knjiga IX. (Archive.org)

Наводи

уреди
 1. Христо Андонов - Полјански, Македонското прашање, Култура, Скопје, 1990, 130