Бродска Клисура

Бродска Клисураклисура на реката Треска што се протега помеѓу с. Преглово во Кичевската Котлина и градот Македонски Брод. Долга е 7,5 км и всечена е меѓу планините Песјак од север и Бушева Планина од југ. Тлото е составено од шкрилци создадени во палеозоикот.[1]

Бродска Кл. во рамките на Македонија
Бродска Кл.
Местоположба на Бродската Клисура

Двете страни на клисурата се прилично стрмни, што ја прави многу погодна за изградба на вештачко езеро.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Бродска Клисура“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 212. Text "series " ignored (help)

Координати: 41°29′0″N 21°11′0″E / 41.48333° СГШ; 21.18333° ИГД / 41.48333; 21.18333