Поречка Котлина

котлина во западна Македонија

Поречка Котлина или само Поречекотлина во Западна Македонија, по средното течение на реката Треска помеѓу Бродската и Шишевската Клисура, ограничен со водоразделните линии на планините Песјак, Челојца, Сува Гора, Караџица, Даутица и Бушева Планина.

Поречка Котлина во рамките на Македонија
Поречка Котлина
Местоположба на Поречката Котлина во Македонија

Претставува депресија со морфологија на речно ерозивно проширување. Зафаќа површина од 944,6 км2[1]. Заради морфологијата и морфотруктурата на просторот, истиот скоро во целост се издвојува како планински релјеф протегајќи се на надморска височина од 350 до 2.540 м.[2]

Делови уреди

Котлината е сместан во историско-географската област Порече и морфолошки се двои на два посебни дела или подобласти:

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Група автори (2016). „Поречка Котлина“. Студија за геодиверзитетот и геонаследството на Република Македонија и другите компоненти на природата (PDF). Скопје: Министерство за животна средина и просторно планирање. стр. 133. ISBN 978-9989-110-90-0.
  2. Маркоски, Благоја (2005). „Картографско дефинирање и диференцирање на котлинските просторни целини во Република Македонија“ (PDF). Билтен на заводот за физичка географија. Скопје: ПМФ. 2 (2005): 60. ISSN 1409-8288.

41°31′56″N 21°13′57″E / 41.53222° СГШ; 21.23250° ИГД / 41.53222; 21.23250