Блесок — македонска културна установа, со седиште во Скопје.

ИсторијатУреди

Културната установа „Блесок“ била основана од поетот Игор Исаковски.

Издавачка дејностУреди

Издавачката дејност на „Блесок“ опфаќа наслови од различни жанрови, распоредени во повеќе едиции:[1]

Едиција „Морфеј“Уреди

Едиција „Бореа“Уреди

Едиција „Ернест“Уреди

Едиција „Масин“Уреди

Едиција „Урбан флуид“Уреди

Едиција „Еа“Уреди

  • Алеш Дебељак, Избрани есеи

Едиција „Индра“Уреди

Едиција БушавкоУреди

Заеднички изданија со Македонскиот ПЕН центарУреди

  • Anthology of Macedonian P.E.N. Poets
  • Balkan Literatures
  • Caesarean Cut - Macedonian Short Stories

CD-ROM-овиУреди

  • Мапа - www.mapa.com.mk
  • Театарски текстови - www.cd-rom.com.mk/ka
  • Babylonia - www.babylonia.com.mk

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. Ханс ван де Ваарсенбург, Преку полињата. Скопје, Блесок, 2006.
  2. Марија Френсборг и Томас Нилсон, Елен, полската глувчица и тајната. Скопје: Блесок, 2013.