Елен, полската глувчица и тајната

„Елен, полската глувчица и тајната“ (шведски: Ellen, Sorken och hemligheten) — роман за деца на шведската писателка Марија Френсборг, со илустрации на Томас Нилсон. Романот е издаден од страна на издавачката куќа „Блесок“, како трета книга во рамките на едицијата „Бушавко“.[1]

Технички одлики уреди

Преводот на македонски јазик го направила Родна Русковска. Книгата, со димензии од 20 сантиметри и со обем од 120 страници, е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 978-9989-59-554-7. Објавувањето на книгата било помогнато од Шведскиот уметнички совет. Дизајнот и подготовката за печат биле дело на „DTP Blesok“, а книгата била отпечатена во „Маринг“ од Скопје, во 500 примероци.[1]

Содржина уреди

Романот се состои од 22 глави:[1]

 • Капакот на амбисот и смртта со давење
 • Седмица без пливање
 • Чудак-клубот и кутијата со неопходности
 • Планот со пижамите
 • Зајачки костури со Виолетовото кралство
 • Маси за деца и затворени врати
 • Мекиот кревет и натрапникот
 • Позната тетка
 • Потскокнуваме и се колнеме
 • Глупавиот десерт
 • Смрдливиот татко и штикли-миклите
 • Зајачки глупости и размислувања за тетката
 • Кисело-весело и штипкање за стомак
 • Лажни загризувања и уште чекање
 • Украдената краставица и срцето од ванила
 • Краставицата се виори
 • Добро се преправаме
 • Во светот на Неле
 • Го галиме Улоф Палме
 • Се палат ѕвездите
 • Преобразбата
 • Размислувањата на трансформаторот

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 1,2 Марија Френсборг и Томас Нилсон, Елен, полската глувчица и тајната. Скопје: Блесок, 2013.